Goede kans op doorstart??

Door Elco van Groningen

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--De bescherming tegen crediteuren die Homburg Invest Inc. (HII.AE) in Canada geniet onder de Companies' Creditors Arrangement Act (CCAA) biedt het Nederlands-Canadese vastgoedfonds een goede kans op een doorstart, blijkt uit een gesprek van Dow Jones Nieuwsdienst met advocaat Jeroen Thijssen van Clifford Chance, dat verbonden is aan de Canadese 'monitor' van Homburg Invest, Deloitte & Touche.

Homburg heeft momenteel echter nog geen herstructureringsplan klaarliggen en zal daarom vragen om verlenging van de eerste beschermingsperiode, die op 9 december afloopt, meldt Thijssen. "Eerst moesten de assets en kasstromen in kaart gebracht worden, dat is nu gaande. Daarna wordt dit geanalyseerd en wordt het herstructureringsplan opgesteld", legt de advocaat uit.

Volgens Thijssen wordt de CCAA vaak ten onterechte vergeleken met het Nederlandse surseance van betaling, hoewel er wezenlijke verschillen zijn.

Een van de voornaamste verschillen is dat onder de CCAA de onderneming de controle behoudt over de bedrijfsvoering en dat geen enkele crediteur - ook niet de houders van pand of hypotheek - een aanspraak op de onderneming kan maken. Een monitor onder de CCAA heeft tot doel de bedrijfsvoering weer op orde te krijgen, middels een adviserende en ondersteunende rol, waar de bewindvoerder van in surseance verkerende bedrijven in Nederland vooral kijkt naar de waarde beschikbaar voor crediteuren. "CCAA is beter vergelijkbaar met het Amerikaanse Chapter 11", stelt Thijssen.

"Van belang is daarbij dat het bedrijf de herstructurering leidt. Zij komen met het plan, waarna de monitor aangeeft of deze dat plan steunt", voegt hij daaraan toe.

Volgens Thijssen zijn er verschillende mogelijkheden om Homburg's liquiditeitsprobleem op te lossen. "Het bedrijf heeft nu niet voldoende cash om aan de verplichtingen aan obligatiehouders te voldoen. Daarbij is het vastgoed illiquide. Als mogelijke oplossingen kan het bedrijf een aantal dingen doen zoals een deel van de activa afstoten, maar ook een verkoop van de gehele onderneming is mogelijk."

Een liquidatie van de activiteiten is ook een optie, zegt de advocaat. "Daarbij wordt het vastgoed uitgepond en de opbrengst gebruikt om obligatiehouders af te betalen", zegt Thijssen.

Een andere mogelijkheid is een debt-to-equity-swap-transactie waarbij de bonds omgezet zouden worden in aandelen. "Door het intrekken van de beleggingsvergunning door de AFM is deze deur voorlopig echter dicht", zegt Thijssen.

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) trok op 23 november de vergunning van Homburg in. Het bedrijf zal die beslissing aanvechten. "Zonder vergunning kan Homburg geen nieuwe aandelen in Nederland uitgeven en is een debt-to-equity swap voor Nederlandse particuliere bondholders dus ook niet mogelijk", zegt Thijssen.

Het besluit van de AFM heeft overigens geen directe invloed op de beursnotering van de aandelen aan Euronext, die voorlopig gehandhaafd blijft.

Ook een faillissement van de onderneming is een mogelijkheid, hoewel niet een wenselijke, besluit de advocaat. Deloitte & Touche zal de Canadese rechtbank die met de zaak belast is wederom vragen om een periode van bescherming, zodat het bedrijf op orde gebracht kan worden.

"Uiteindelijk moeten de obligatiehouders stemmen over het voor te stellen herstructureringsplan", schetst Thijssen de rol van de grootste groep crediteuren. "De aandeelhouders spelen daarbij geen rol."

Omdat aandeelhouders geen zeggenschap hebben over de herstructurering tijdens de bescherming onder CCAA is ook de rol van oprichter, voormalig CEO en grootaandeelhouder Richard Homburg voorlopig uitgespeeld.

Begin september bracht Homburg zijn 46%-belang en 73%-stemrecht in Homburg Invest onder bij de stichtingen Homburg Bonds en Homburg Capital Securities, beide geleid door Henk Knuvers. Daarmee behartigt Knuvers tegelijkertijd zowel de belangen van de obligatiehouders als van Richard Homburg als aandeelhouder.

Door Elco van Groningen; Dow Jones Nieuwsdienst;

(END) Dow Jones Newswires

November 29, 2011 10:42 ET (15:42 GMT)

Copyright (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc