Webcast met interviews over het Plan en de Crediteurenvergadering

Amsterdam 18 mei: Vanaf heden is via deze website (Web-TV) een webcast te bezichtigen met een nadere toelichting op het voorliggende herstructureringsplan en de keuzes die de obligatiehouders hebben. In een interview van circa 45 minuten geven de door de rechtbank benoemde Monitor, Pierre Laporte (Deloitte), Jan Schöningh (President & CEO, Homburg Invest Inc) en Marian Hogeslag (Stichting Homburg Bonds) een nadere toelichting. Het is zeer aan te bevelen deze webcast te bekijken ter ondersteuning van de u voorliggende keuzes.


 

Aanleiding

Op 9 september 2011 heeft Homburg Invest. Inc ("HII") en zes van haar dochterondernemingen, waaronder Homburg Shareco Inc. ("Shareco") een insolventie (uitstel van betaling) procedure ingediend bij de rechtbank in Canada onder de regels van de Canadese Companies' Creditors Arrangement Act ("CCAA").

Lees meer:

VJ Commentaar: Hoe Catalyst de obligatiebeleggers van Homburg Bonds paait


Het is opvallend hoe weinig de vakpers schrijft over het contante tenderbod van Catalyst Capital Group. Die Canadese partij biedt obligatiehouders van Homburg Bonds direct een bedrag in contanten als zij de obligaties bij haar aanbieden. Veel is het niet: het varieert van 25 tot 40% van de oorspronkelijke investeringssom, gemiddeld €10.000. De obligatiehouder ziet dan in ieder geval een deel van zijn inleg terug.

Even kort de achtergronden: Particuliere beleggers uit Nederland, hebben zich tussen 2004 en 2008 massaal laten verleiden om hun centen te steken in Homburg Bonds. Er werden hoge rentes beloofd maar zonder echt onderpand. In totaal staken deze beleggers, aangemoedigd door de charismatische ondernemer en naamgever Richard Homburg - ruim €410 miljoen in deze obligaties. De opbrengst werd door beursfonds Homburg Invest ingezet voor hun ambitieuze expansieplannen. Tot de crisis genadeloos toesloeg en het bedrijf verstrikt raakte in de dodelijke cocktail van afnemende opbrengsten en dalende waarderingen. Nu zijn de aandelen van Homburg Invest niets meer waard en houdt het bedrijf al anderhalf jaar de schuldeisers met succes buiten de deur dankzij een Canadese curatelewet.

Eigen invloedsfeer
Hoe nu verder moet wordt stapje voor stapje duidelijker. Homburg Invest, althans het nieuwe directieteam in samenwerking met 'Monitor' Deloitte, heeft vorige week een overlevingsplan ingediend. Wellicht eerder dan verwacht vanwege het 'stoken' door Catalyst. Die zit al anderhalf jaar te loeren op een kans om Homburg Invest in de eigen invloedsfeer te brengen. Kennelijk ziet Catalyst mogelijkheden in het getroebleerde vastgoedfonds. Mogelijkheden die anderen niet zien. Opvallend is dat ze het vastgoedfonds niet door het opkopen van aandelen in eigen handen proberen te krijgen, maar door het opkopen van obligatieschulden. Half januari gooide Catalyst voor het eerst olie op het vuur door een tenderbod te doen via een advertentiecampagne, geleid door het investor relations bureau Citigate First Financial die de snelste wegen naar de financiële pers kent.
In eerste instantie leek het een gunstig bod: obligatiehouders die er eigenlijk al rekening mee hielden nooit meer iets van de inleg terug te zien, kregen weer hoop. Maar bij nader inzien is het bod helemaal niet zo gunstig. Grootste struikelblok is de zogenoemde 'drempel van een derde'. In de praktijk betekent dit dat Catalyst kan stoppen met het opkopen op het moment dat het derde van de obligaties in handen krijgt. De rest vist dus achter het net. Daarnaast sloot de aanmeldingstermijn al in begin februari, nog voordat Homburg Invest zijn eigen herstructureringsplan naar buiten bracht. Er viel dus nog niets te kiezen. Catalyst heeft de aanmeldtermijn steeds opgerekt, zogenaamd om meer obligatiehouders over de streep te trekken. Maar ik denk dat Catalyst nog te weinig aanmeldingen binnen had.

Beschamende vertoning
Vervolgens organiseerde Catalyst deze week in het WTC Amsterdam een bijeenkomst om de obligatiehouders te informeren. In tegenstelling tot het ronkende persbericht dat Citigate hierover uitbracht, was het volgens sommige beleggers een beschamende vertoning. Catalyst sprak over een bijeenkomst die door 'veel obligatiehouders' werd bezocht maar slechts een veertigtal, ongeveer vier promille van het aantal bondholders kwamen opdraven. Volgens Catalyst werd er druk gediscussieerd over het feit dat er geen onderbouwing zat bij het herstructureringsplan van Homburg, dat dezelfde dag openbaar werd gemaakt. Maar beleggers klaagden daar niet over, zo blijkt. Zij mopperden juist over het gebrek aan onderbouwing van de plannen van Catalyst zelf.
Het hielp ook niet dat bij de bijeenkomst niemand van Catalyst aanwezig was. Het PR-bureau voerde het woord. Het niveau van de presentatie – gedaan door iemand die niet 'gewend' was te spreken voor groepen – was abominabel slecht, aldus enkele beleggers. Veel vragen bleven onbeantwoord. Al met al hadden de meeste beleggers er hier geen goed gevoel aan over.
Catalyst maakt met deze vertoning een nogal amateuristische indruk, ondanks de inzet van een duur PR-bureau. Daarmee winnen ze de oorlog niet. Het siert de huidige directie van Homburg Invest dat ze zich (nog) niet laten verleiden tot een moddergevecht en dat ze zich concentreren op het goed uitleggen van het eigen herstructureringsplan. Dat lijkt me moeilijk genoeg.
Rogier Hentenaar (Vatgoed Journaal)

vervolg op aanleiding

Op 9 september 2011 heeft Homburg Invest. Inc ("HII") en zes van haar dochterondernemingen, waaronder Homburg Shareco Inc. ("Shareco") een insolventie (uitstel van betaling) procedure ingediend bij de rechtbank in Canada onder de regels van de Canadese Companies' Creditors Arrangement Act ("CCAA").

lees meer: